Tarihçe


Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümümüz, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü’ne bağlı olarak 20 Temmuz 1982 tarihinde Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile kurulan Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Yüksekokulu bünyesinde kurulmuştur. 1995 yılında eğitim hayatına başlayan Güverte Bölümü, Uzakyol Güverte Zabiti yetiştirmek üzere kurulan yükseköğrenim birimidir. Daha sonra Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği ismi ile 31.10.2009 yılından itibaren Bakanlar Kurulu Kararı ile Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü’ne bağlı olarak kurulmuş olan Denizcilik Fakültesi altında eğitim-öğretim faaliyetlerini başarıyla sürdürmeye devam etmektedir.

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği bölümümüz, başta ülkemiz deniz ilgi ve çıkarları olmak üzere dünya denizciliğine hizmet etmek temel amacı doğrultusunda toplam kalite yönetimi felsefesi ile nitelikli mezunlar kazandırmayı amaçlamaktadır. Bölümde öğrencilerin araştırmacı, sorgulayıcı, özgüvenli, öz disiplinli, liderlik ve sosyal sorumluluk niteliklerini taşıyan, yaşam boyu öğrenen, analitik düşünen ve uygulayan, takım çalışmasına yatkın, denizcilik etik değerlerine bağlı bireyler olarak yetiştirilmesi hedeflenir.

Bölüme, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) SAY Puanı ile öğrenci alınmaktadır. Bölümümüz eğitim-öğretime başladığı ilk yıllardan itibaren Türkiye en yüksek puan ile öğrenci alan bölümdür. Bölüm ilk eğitim-öğretime başladığı tarihten itibaren İngilizce dilinde eğitim vermektedir. Bölümümüz alanında İngilizce eğitim veren Türkiye’deki tek bölümdür. Bölüme kayıt hakkı kazanan öğrencilerden yabancı dili yeterli olmayanlar bir yıl süreli Yabancı Diller Yüksekokulu’nda hazırlık eğitimi almaktadırlar. Hazırlık eğitimini tamamlayan öğrenciler dört yıl eğitim alarak lisans derslerini başarıyla tamamladıktan sonra, programdan mezun olma hakkı elde etmektedirler. Program mezunları, denizcilik alanında gerek yurt içinde gerekse yurt dışında özel sektör ve kamuda yüksek düzeyde istihdam edilmektedirler.

Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi DUİM Eğitim programının Milletlerarası Denizcilik Örgütü (IMO) STCW A-II/1 ve A-II/2 müfredatlarına uygunluğu Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı (UAB)’nca onaylanmış olup, buna göre bölüm öğrencileri 7 yarıyıl karada teorik ders ve laboratuvar uygulamalarına ek olarak, 12 ay uygulamalı deniz eğitimi almaktadırlar.

DUİM Bölümü’nden mezun olan öğrencilere lisans diploması verilmekte ve “Gemi Adamları ve Kılavuz Kaptanlar Yönetmeliği” hükümlerine göre, UAB tarafından düzenlenen sırasıyla “Uzakyol Vardiya Zabiti”, “Uzakyol Birinci Zabiti” ve “Uzakyol Kaptanı” sınavlarına girmeye hak kazanmaktadırlar. Bu bölümden mezun olanlar, çeşitli kişi ve kuruluşların gemilerinde uzakyol zabiti olarak görev alabileceklerdir. Ayrıca, UAB Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürlüğü tarafından STCW-95 sertifika kurslarının yanı sıra, Temel Denizcilik Eğitimi ve Zabitan Eğitimi kurslarının da Denizcilik Fakültesi’nce açılmasına izin verilmiştir.

DUİM Bölümü lisans programının yanı sıra, Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Anabilim Dalı altında çok sayıda lisansüstü programlar da yürütmektedir. Bölümümüz, DUİM ABD lisansüstü programlarında, Türkiye’de aynı alanda eğitim veren 10 fakültedeki öğretim elemanlarının, ÖYP Programı ve 35.  madde kapsamında lisansüstü eğitimlerini vererek bu alanda merkezi bir konumdadır. Bu öğretim elemanlarından 20’si lisansüstü programlarımızdan mezun olarak kendi üniversitelerinin ilgili bölümlerinde öğretim elemanı olarak çalışmaya başlamış, 2öğretim elemanı da doktora programından mezun olma noktasına gelmişlerdir.